22 Nisan 2017 Cumartesi

Uzun Adamların Ülkesi Karadağ

KARADAĞ


Nüfus: 622.159
GDP: 6.620 $
Etnik: %45 Karadağ, %28 Sırp, %8 Boşnak, %5 Arnavut
Dil: Karadağca
Para Birimi: Euro
İngilizce Dil Düzeyi: İyi
Hayat: Ekonomik

Geçirdiğimiz Gün: 2
Harcanan Para: 44 €



Nasıl Gidilir: 
* Uçakla: İstanbuldan Direkt Uçuşla 1:50 dakikada Podgorica Havalimanına gidilebilir.
* Komşu Ülkelerde: Belgraddan 10.5 saat, Tirandan 4 saat ve Saraybosnadan 5.5 saat otobüs yolcuğuyla gidilebilir.
* Önerim: Bu güzeller güzeli ülkeye Sırbistan üzerinden sakın gitmeyin. Biz düştük çocuklarımız düşmesin tarzında size verebileceğim öneri biz bu hataya düştük siz düşmeyin. Belgrad'da konaklamamızdan sonra 500 km'lik yolu küçümseyerek otobüse atlayıp Budva yollarına çıktık. Tabi biz bu yolu kendi yollarımız olarak düşünerek geçmiş deneyimlerimize dayanarak gittik. Ancak 11.5 saatlik yolu karadağın adına yakışan dağlarının arasındaki virajlarla önümüzdeki pembe t-şirtlü dayı ve arkamızda yumurta yiyen elemanlarla geçirerek gittik. Bu nedenle siz siz olun İstanbuldan Podgorica'ya 2 saatlik uçak yolculuğuyla gidin.

BAŞKENT PODGORİCA

Karadağın 185.000 nüfusuyla ülkenin %30'unu bünyesinde barındıran en büyük şehri. Bizim için bir ilçe büyüklüğünde olan şehir Karadağ için metropol denebilir. Bu şehirde zaman geçirmediğimiz için burayı kısa geçeceğim. Otobüsümüz Belgraddan Podgorica'ya yol aldı ve buradan bizde başka bir otobüse binerek budvaya geçtik. Ancak terminale girerken şehrin çevresinden geçerken görebildiğim kadarıyla dağların arasına kurulmuş tek düzlük alandaki yeşillikler içerisine apartmanların yerleştirildiği bir şehir. Sadece mimarisine bakarak bu şehirde bulunmanın pek bir anlamı olmadığınıvakit kaybı olacağını size söyleyebilirim çünkü bulunduğu ülke belki de Dünyanın en sevimli kasabalarına sahip bir ülke.

BALKANLARIN BODRUMU BUDVA

Budvanın tebeden görünüşü, deniz burnundaki küçük yer Stradi Grad( Eski Şehir)

 Podgoricadan 1 saatlik otobüs yolculuğuyla geldiğimiz Budva girerken bize küçük Akdeniz kasabalarını anımsatan bir kent. Virajlı yoldan inerken sağ tarafımızda bizim Akdeniz kasabalarına benzer şekilde villalarla birlikte apartmanların bulunduğu yerleşim alanı onun önünde pürüzsüz bir deniz. Bizden tek farkı biraz ileride minik bir oldtown'ı bulunması. Ayırttığımız hosteli ararken insanlara adresi soruyoruz ancak kimseden adresi tam bilen çıkmıyor. Yardımımıza Prizrenli bir amca yetişiyor. Türk olduğumuzu söyleyince ben Türkleri çok severim deyip hemen bizimle Türkçe iletişime geçiyor. Lehçe tam bir Ali şen lehçesi. Biraz yardımla çıkmaz yola konan otelimizi bulabiliyoruz. Karadağın halkı çok güleryüzlü ve modern görünümlü. Kendi boyutlarımıza yakın insanlar görürsek direk turist olduğunu anlayabiliyoruz. Lakin erkeklerin boy ortalaması 1.90 kızların boy ortalaması 1.78. Dinarik Alp denen bir ırkın temsilcileri kendileri. Oldukça atletik yapılı ve uzun boylular. Psikolojik olarak kendimizi biraz aşağılanmış hissettik. Ama bize benzer turistleri gördüğümüzde kendimize geldik.

Budva Eski Şehir




Budva da gezilecek yer ise belli old town. Zaten Karadağ oldukça küçük bir ülke ve nüfusunun 600.000 olmasından mütevellit şehirleri oldukça küçük. Bir bakıma her şehrin bir old town'ı var ve gezip tozabileceğiniz yer old town oluyor. Ama kafelerde oturayım, yemeği sahil kenarında yiyeyim derseniz plaj kenarında da düzgün yerler var. Benim önerim eğer otantik bir hava da kahvenizi, biranızı içmek isterseniz tabi ki eski şehir. 


Budva plaj kısmı ve gece hayatı;



Budva Plajı
 Orta uzunlukta bir plaja sahip olan Budva Adriyatik kıyısında. Ancak suyu İtalyanın doğu kıyılarına benzemiyor. Nedense bu bölüm Rimini de girmiş olduğum denizden bir hayli daha soğuktu. Ancak ben ve arkadaşlarım Akdeniz insanı olduğundan hamam gibi suya girmeye bünyemiz alışık. Yani su size oldukça iyi hatta ılık bile gelebilir. Plaj kısmının etrafında birçok gündüz kafe akşam disko olarak çalışan mekanlar bulunmakta. Biz 2 gece kalsakta bu şehirde 1'ini Arnavutlukta harcadığımız için sadece 1 gece bu mekanlara gidebildik. Toplamda 2 mekana gittik. Mekanlar gece Karadağ diskosu görünümlü Ukrayna diskoları . Parlayan pembe, sarı ışıklar ile biraz alt sınıf mekanlar.



Trocadero

Trocadero: Plaj kısmındaki gece mekanları beklentimizi karşılamayınca sahilde yürüyüşe çıktık ve iki ukraynalı kızla tanıştık. Bu arada söylemeyi unutmayayım Budva'da çok büyük bir Ukraynalı ve Rus turist bulunuyor. Sohbet ettiğimiz turistlerin yarısına yakını bu ülkelerden gelmişti. Belkide artık Deniz kum güneş üçlüsünü Türkiye yerine burada yapmak istiyorlar. Neyse hostelde duyduğumuz ve Budva da reklamı oldukça dönen Trocaderoya girişi yaptık. Mekanın girişi kızlar için bedava iken erkekler için 5 €. Mekan üç katlı alt kat ortasında barın bulunduğu ve çevresinde bir çok bistronun bulunduğu bir yer, üst katlar ise balkon katı. Alt katta birkaç tane de loca bulunuyor. Karadağın ve daha doğrusu tüm balkanların en önemli gece kulübüymüş burası. Mekan başarılı içkiler ucuz.


Stradi Grad(Old Town): Balkanlarda eski şehir anlamına gelen Old Town Stradi Grad olarak geçmekte. Her kasabanın kendine has bir eski şehri bulunmakta. Ceneviz mimarisinin bulunduğu bu sokaklarda gezmek oldukça eğlenceli. Kalabalık biraz az olsa kendinizi ortaçağın şovalyelerinden biri gibi hissedebilirsiniz. İçerisinde birçok mağaza, kafe, bar, fırın, kuaför gibi işletmelerin bulunduğu eski şehir Budva da gezeceğiniz ilk ve tek yer. Eğer Budvaya kalma amaçlı gelmeyip günübirlik gezmek için geldiyseniz sadece burayı görmeniz sizin için kafidir.


KÜÇÜK BİR CENEVİZ KÖYÜ PERAST

Perast 




 Budvadan kiraladığımız araçla küçük bir Karadağ turu yapalım dedik. Başlangıçta rotamız Herceg Noviye kadar olsa da yolların tek şeritli olması ve Kotorun çok güzel olmasına aracımızın arıza yapmasıda eklenince ancak Perast ve Kotora kadar gidebildik. Zaten Karadağ denilince 3 şehirde bulunmanız gerektiğinizi yazarlar genelde. Birde yanlarına Stefi stevan adasını eklerler. Bizde Stefi Stevan adasını Arnavutluğa giderken gördük . Perast Kotorun batısında bulunan bir yer ve Kotor lagünün ortasında bulunuyor. Sessiz sakin oldukça küçük bir köy. Denizin kıyısında bir kahve içerek gölü, göldeki adayı ve Perastı fotoğraflayabilirsiniz.


GÖRDÜĞÜM EN GÜZEL KASABADIR KOTOR

Eski Şehrin Sokakları Çok Dar Olduğundan Güzel Fotoğraflar çekmek bir hayli zor 

Karadağın en güzel kasabası Kotor 5.000 nüfuslu bir yerleşim yeri. Yazın nüfusu Budva gibi 3'e katlanıyor. Kasaba gerçekten sevimlilikten yıkılıyor. Stradi Grad dedikleri eski şehir ise Budvanın eski şehrine nazaran oldukça büyük. Girişteki tourist informationdan haritanızı almayı unutmayın. İçerisinde Türkçe açıklamalı olarak gezilebilecek, uğranması gereken yerleri yazıyor. Eski şehrin içerisinde birçok hediyelik eşya satan mağaza ve güzel kafe var. Burada rahat 4-5 saatinizi geçirebilirsiniz ve uygun fiyata güzel hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Şehrin birde dağın eteklerinde bir kalesi var ve çok güzel fotoğraflar çekilebildiğini duyduk. Ancak 400 metre tırmanmak gözümüzü korktu ve çıkamadık.



Karadağda Gidilmesi Gereken Yerler: Kotor, Budva, Perast, Stefi Stevan
Mutfak ve Yemek: Doğruyu söylemek gerekirse Karadağda yerel yemekleri hiç araştırmadık. Sadece Hostelde kaldığımız gün Karadağın yerel çorbasını içtik. Ülkede 2 yemek kültürü yoğun hissediliyor. Baskın bir şekilde İtalyan ve restoranlara gittiğinizde Türk yemekleri. Birçok yerde burek, corba, pilav, baklava yazısı gördüm. Biz yine de Pizza, balık gibi yiyecekler yedik ve fiyatları da Türkiye den daha uygundu.


Yazarın Son Sözü: Karadağ bizim Balkanlar gezimizde en çok hoşumuza giden ülke oldu. Benim gözümde gezdiğim ülkeler arasında İtalyadan sonra en güzel ülkedir. Bunda ülke hakkında çok araştırma yapmadan gidip beklentimizi aşağıda tutmamız bir etmen midir bilemem ama fotoğraflara tekrar baktığımda pek etken olduğunuda düşünmüyorum. Karadağda 2 gece kalmak size yetecektir, ama tatilinizi deniz üzerine gerçekleştirmek istiyorsanız 1 haftalık bir Budva merkezli Karadağ tatili sizi oldukça tatmin eder. Eğer programınızda deniz yoksa ve gece hayatı benim için önemli değil derseniz Budvadan yerine Kotorda kalmanızı öneririm. Ekonomik fiyatlı konaklama, yemek ve gece hayatını bize sunan Karadağa teşekkürlerimi iletiyorum.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder